Narodowe Centrum Nauki

piątek, 12 października 2012

Czy polscy naukowcy jedzą czekoladę czy wyroby czekoladopodobne??

Franz H. Messerli, St. Luke's–Roosevelt Hospital and Columbia University in New York City opublikował pracę, która wskazuje na związek pomiędzy poziomem konsumpcji czekolady w danym kraju a funkcjonowaniem poznawczym populacji go zamieszkującym.


Szwajcaria przoduje zarówno pod względem ilości Noblistów jak też spożycia czekolady. Obliczenia statystyczne pozwalają przypuszczać, iż wyhodowaniu jednego Noblisty w jakimś kraju miałby sprzyjać wzrost konsumpcji czekolady o 0.4 kg na głowę w tym kraju. W USA spożycie czekolady utrzymuje się na rocznym poziomie 125000000 kg. Poziom minimalny efektywności czekolady to jej roczne spożycie w ilości około 2 kg. Laureaci nagrody Nobla spożywają około 11 kg czekolady w roku.

N Engl J Med. Published online October 10, 2012
.

Brak komentarzy: